tandverzorging bij oudere paarden?

tandverzorging bij oudere paarden?

Tandverzorging bij oudere paarden?

Een jaarlijkse controle van de tandarts bij je paard is een must. En vaak krijgen wij de vraag of dit bij oudere paarden ook nog belangrijk is. Het antwoord… JA!

 

Gebit 25 jarige

Het enige verschil is wel dat we bij oudere paarden (vanaf 20j) minder kunnen aanpassen dan bij jongere paarden. Dit komt door dat het doorgroeien van de tand extreem is verminderd omdat er ook niet veel reserve tand/wortel meer over blijft. We willen natuurlijk niet dat hun tanden sneller op of versleten zijn dan nodig is.

Op de foto is een gebit van een paard van 25 jaar te zien. Zoals te zien is, is er nog amper iets van een wortel aanwezig onder het tandvlees. Wat bij jongere paarden wel het geval is (foto 5 jarige). De tanden zijn dus uitgegroeid. Daarnaast kunnen we ook niet veel aanpassen omdat deze paarden er 20 jaar of meer over gedaan hebben om deze ‘beet’ te ontwikkelen, als er dan een grote verandering plaats vindt zal dit leiden tot disbalans en veel druk in het kaakgewricht.

Gebit 5 jarige

Bij 20+ moeten wij dus rekening  houden dat we niet te veel gaan aanpassen wegens een te kort aan reserve tand/wortel. Echter blijft het wel noodzakelijk om het gebit van uw oudere paard te laten controleren!

 

Posted by Jolien De Rechter